kallblodochvarmblod

Alla inlägg under januari 2013

Av Jenny & Madde - 23 januari 2013 13:03

Glöm inte att ställa frågor till frågestunden!! Frågorna besvaras Fredagen 25.1.2013 :)


 


H// Jenny o Madde

Av Jenny & Madde - 22 januari 2013 23:29

Nu har Rico varit hos sin fodervärd i lite över 4 månader! Saknar den lilla hårbollen otroligt mycket!

Det som gör att det känns bra är när jag vet att han har det bra hos sin fodervärd :)


     

Och en bild jag tog från ericas blogg :)

 


 

Av Jenny & Madde - 22 januari 2013 18:31

Gina tricot släpper den 4 februari en ridsport kollektion på hemsidan som heter ''Grand prix collection'', som enligt min åsikt är mycket läcker. Jag vill ha allt!

         
Vad tycker ni? 

// Madelene.

Av Jenny & Madde - 21 januari 2013 13:01

Vi tänkte ordna en frågestund här på bloggen! Fråga vad ni vill :)


 




H// Jenny o Madde

Av Jenny & Madde - 21 januari 2013 11:16

Dagens aktivitet blev longering på åkern med Sähkäri :)


   


efter longeringen med sähkäri var det Toivos tur att jobba, Vi plogade ridbanan och vägen ner till stallet :)


 


 

Av Jenny & Madde - 20 januari 2013 20:04

I morse när jag ledde ut hästarna ti hagen började Viltsu helt plötsligt halta. Vilken gjorde mig väldigt nervös, eftersom jag då i den stunden trodde att den gamla skadan hade blossat upp igen. Kände genom benen men märkte inte av någon värme eller svullnad så jag lät honom gå runt i hagen medan jag iakttog hur han rörde sig. Det tog inte länge förrän han började gå helt normalt igen, vilken lättnad! 

Senare på dagen sadlade jag honom och skrittade iväg en lång bit för att försäkra mig om att han fick tillräckligt med uppvärming före dressyrpasset. När vi väl satte igång med dressyr arbetet var det till en början som att rida en stupränna, det gick inte för något i världen att böja honom eller få honom mjuk i munnen. Där efter satte det tunga arbetet igång, jag fick kämpa för kung och fosterland för att få honom uppmjuknad, vilket i slutändan verkligen lönade sig för då gick han riktigt riktigt fint och avspännt. Dessutom fick jag test rida nya sadeln idag, och den var ljuvlig..Perfekt stöd!

Jag gick in och tog en kaffepaus och sen var det Sandys tur. Även idag var hon väldigt svår att rida. Gick bara mot handen, stretade och stressade runt spåret. Det känns som att vi håller på att missta varandra, det går ju inte alls att komma överräns längre från ryggen. Vi som brukade vara så samspelta, men nu helt plötsligt känns det som ett eldkrig. Jag kanske borde rida för en tränare för att komma tillbaka på spåret, för när man börjar tänka allt för mycket på hur man ska rida blir det lätt att detta påverkar henne. Man behöver vara avslappnad och harmonisk när man rider Sandy, hon är så känslig för minsta lilla snedsteg. Och det kan jag vara ärlig med, min ridstil har blivit helt åt skogen..Inte konstigt att hon inte vill samarbeta med mig. NÄ nu behöver jag nog ta några ridlektioner med henne, innan det blir riktigt tokigt..

Inga bilder idag tyvärr..

Av Jenny & Madde - 17 januari 2013 20:50

I kväll kom Madde på kaffe till stallet, efter mycket prat och skratt trotsade jag kylan och longerade Toivo en stund på ridplan. Kallt var det men Toivo fick ut lite av sin energi och var nöjd att komma in i stallet efteråt :)


 


 

Av Jenny & Madde - 16 januari 2013 21:12

Någon önskade om tips hur man testar en sadel. Jag har personligen ägt mer sadlar än vad jag kan räkna på fingrarna, och därför har jag också lärt mig rätt mycket om sadlar och deras passform. Jag har också gått en sadelprovar kurs en gång i tiderna och har läst några sadelböcker. Här kommer några punkter jag brukar tänka på:

1) Helhetsuttrycket. Jag brukar ställa mig en bit bort och betrakta hur sadeln ligger på hästen. Har den en rak linje? Eller har den för mycket bak/fram vikt. Och ligger sadeln nära eller högt över hästen? 

2) Stadigheten. Jag vickar på sadeln och ser så att den ligger stadigt och inte rör sig för mycket, om den rör sig för mycket kan den vara för svängd för hästens rygg.

3) Kontakt. Jag känner med handen runt hela kontaktytan mellan sadeln och hästen, för att se så den inte trycker på någon stans. Kilar handen lätt, är sadeln inte för trång. Är det för stort utrymme t.ex framme vid bogen är sadeln för bred. Manken är också viktig, se till att det finns gott om rum för den, så inte sadeln tryck på och ger skav.

4) Tunneln. Tunneln mellan sadelbossorna brukar jag också titta igenom och känna så inte ryggraden är i klämm mellan. Det behövs tillräckligt med utrymme mellan bossorna eftersom ryggraden rör på sig hela tiden när man rider.

5) Längd. Jag tittar på sadelns längd, så inte den blir för lång. (ex. storlekar 16'',17'',18''). Det heter att sadelns längd inte får gå längre bak än där sista revbenet finns, annars kan hästen få enorma spänningar.

6) Sitta upp. Spänner sadelgjorden och sitter upp i sadeln. Och ser hur sadeln lägger sig på hästryggen när det kommer tyngd i den. Gör på samma vis, känner med fingrarna så inte sadeln trycker på för hårt någonstans.

7) Rida. Rida utan schabrak. När du sedan tar av sadeln så kan du se i hårremmen om sadeln har tryckt på någonstans, det syns om håret har ''lurvat'' ihop sig någonstans.


en oldie av mig och Viltsu <3

//Madelene.

Vi är..

Madelene Räfsbäck, 19 år
Ägare till: Viltsu och Sandy.
 
Jenny Norrgård, 23 år
Ägare till: Toivo, Rico och Riita


Madelene Pellfolk, 23 år.
Medryttare i Jennys stall.

 

Hästarna i bloggen :

Villen veto, f. 1991.          (Finsk häst)
 

Sandy van de Odoonerweg, f. 1995. (Haflinger)
   
Toivon Tuuli, f. 2006. (Finsk häst)

 

Viitaritar, f 2006 (Finsk häst)

 


(foderhäst) Happy, f. 1995.

(Irish cob)
 
Unionspeedy, R.I.P. (1998-2013)
    
Enrique lee, f. 2007. (Varmbl./finskh.)
 

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards